Bilgisayarlarda veri depolama birimi olan SSD’lerin teknolojileri kullanıcılar tarafından merak ediliyor. “SSD nedir, ne işe yarar, avantajları neler? SSD ile HDD arasındaki farklar neler? SSD alırken nelere dikkat edilmeli?” gibi sorular çok sık  soruluyor. SDN editörü tüm bu soruların cevaplarını derledi.

iPhone için en iyi VPN uygulamaları hangileri?

iPhone için en iyi VPN uygulamaları hangileri?

Kullanımı giderek artan VPN uygulamaları, cep telefonları için de olmazsa olmaz uygulamalar arasına girdi. "iPhone VPN nedir!" "iPhone için en iyi VPN uygulamaları" ise çok sık aranan konu başlıkları... Kapsamlı dosya ile sizlerleyiz...

SSD nedir? Ne işe yarar?

Günümüzde popüler donanımlardan biri olan SSD (solid-state drive)temelde flash belleklere benzese de yapısal farklılıklardan ötürü daha güvenilir ve hızlıdır. Genellikle NAND adı verilen yongaların yer aldığı SSD’ler, herhangi bir disk barındırmadığı için daha verimli ve hızlı çalışmaktadır.

HDD ile aynı görevi üstlenen SSD diskler, bilgisayarların veri depolama işlemlerini üstlenmektedir. Farklı konektör ve teknolojiler ile karşımıza çıkan SSD modelleri, 6.8GB/s hıza ulaşabilmektedir.


SSD türleri neler?

SSD türlerini SATA, PCIe, M.2, U.2, mSATA, SATA Express olmak üzere 6 kategoriye ayırabiliriz. Yaygın olarak kullanılan SATA, PCIe ve M.2 SSD modelleri, performans konusunda ciddi farklara sahiptir.

SSD nedir? Türleri ve avantajları neler? SSD ne işe yarar? SSD HDD arasındaki farklar neler?

SATA teknolojisi sebebiyle 600 MB/s ile sınırlandırılmış olan SATA SSD modelleri, en yavaş SSD türü olarak biliniyor. NVMe (Non-Volatile Memory Express) destekli SSD modelleri, PCIe ve M.2 SATA konektörü olmak üzere 2 farklı tür ile karşımıza çıkıyor.

M.2 SATA konnektörlü modellerin okuma ve yazma hızları PCIe modellerine göre okuma ve yazma hızları oldukça düşüktür. Bu sebepten dolayı ana kartınız destekliyorsa PCIe konnektörlü NVMe M.2 SSD modellerini kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

SSD kullanımının avantajları neler? 

SSD nedir ve türleri nelerdir sorularından sonra en çok merak edilenlerden bir diğeri de avantajları. HDD’ye oranla daha fazla hız vaat eden SSD teknolojisi, hız haricinde sessizlik ve uzun ömür gibi birçok avantaja sahip. Mikrodenetleyici temeli üzerine inşa edilmiş olan SSD diskler, uzun kullanım senaryolarında herhangi bir ses sorunu yaşatmayacaktır. Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte daha uzun ömür ile karşımıza çıkan teknoloji, kullanıcıların ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılıyor.

SSD çözümleri, avantajlarından dolayı veri merkezleri ve bulut depolama platformları dahil olmak üzere birçok şirkette yaygın olarak kullanılıyor.

SSD ile HDD arasındaki farklar neler?

HDD teknolojisi, cihaz içerisinde yer alan diskler sayesinde veri depoluyor. SSD ise kullanılan mikroişlemci üzerinde veri depoladığı için bilgisayarların daha sessiz çalışmasını sağlıyor. HDD’de diske veri yazıldığı için herhangi bir fiziksel darbe sonrasında içeride bulunan diskler zarar görüyor. SSD teknolojisinde ise hareketli parçalar olmadığından bu tarz durumlarda cihazlar daha az zarara uğruyor.

Kullanılan teknoloji sayesinde SSD cihazlar 6.8GB/s hıza ulaşabilirken, HDD kullanıcıları en fazla 480 MB/s hıza sahip olabiliyor. Buna karşılık kullanılan teknoloji nedeniyle SSD cihazınız bozulduğunda veri kurtarma ihtimaliniz HDD’ye göre daha düşük olacaktır.

SSD alırken nelere dikkat edilmeli?

SSD alırken öncelikle cihazın veri okuma-yazma hızına dikkat edilmelidir. Bu kriter cihazın üzerinde yazar ve hızın yüksek olması SSD’nin kalitesi ile doğru orantılıdır. Günümüzde SSD’lerin okuma-yazma hızı ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişir. SSD alırken kullanım amacını da dikkate almanız gerekir. SSD üzerine aktarmak istediğiniz verilerin boyutuna ve verileri kullanım amacınıza göre uygun depolama hacmine sahip bir SSO seçmek isabetli olacaktır. SSD alırken kullanacağınız veri depolama kapasitesinin üzerinde bir SSD almak bellek kullanımını da olumlu etkiler.