MBR GPT UEFİ nedir ve avantajları
Merhaba sevgili okurlarım,
Bugün sizlere UEFI ve GPT kelimelerinin kavramlarını açıklayacağım. Şunu belirtmek isterm ki; “UEFI Nedir?” sorusunu cevaplayabilmek için sadece “UEFI nedir?” sorusunu cevaplamak yeterli değil.
Bunun yanında UEFI temel giriş/çıkış sisteminin MBR yerine kullandığı GPT (GUID Partition Table) disk bölümlendirme tablosu ve bunun getirdiği avantajları anlatmamız gerekecektir.
Öncelikle UEFI’yi Açıklayalım;
Çoğunuzun bildiği gibi bilgisayarımızın başlayabilmesi için bir tür Marş Motoru olarak düşünebileceğimiz BIOS’u kullanırız. BIOS, bilgisayarlarınızda bulunan bir CMOS yongasında yerleşik olarak bulunan ve bilgisayarınızı açtığınızda işletim sistemini başlatan bir programdır. BIOS, bilgisayarınızın donanımının bir parçasıdır ve Windows’dan ayrı bir programdır.
UEFI ise, BIOS’un (temel giriş/çıkış sistemi) yerine koyulmak için tasarlanmıştır. UEFIstandardı Microsoft dahil 140′tan fazla teknoloji şirketi tarafından oluşturulmuştur. Yazılım birlikte çalışılabilirliğini ve BIOS’un adres sınırlamalarını iyileştirmek için tasarlanmıştır. Bazı yerlerde EFI olarak geçmesinin sebebi ise şudur;
Orjinal spesifikasyonu ilk oluşturan Intel idi. Bu spesifikasyonun ilk versiyonu EFI olarak adlandırılmıştı ve EFI 1.10 versiyonu şeklinde belirtiliyordu. 2005 yılında EFI Spesifikasyonu’nun daha yaygın olarak benimsenmesi ve geliştirilmeye devam edilmesini sağlamak için sektör genelinde bir organizasyon olarak Evrensel EFI Forumugerçekleştirildi. Bu sektör grubu, EFI 1.10 Spesifikasyonu’ndan yola çıkarak yeni spesifikasyonlar hazırladı ve bunları Evrensel EFI Spesifikasyonu (UEFI) adıyla duyurdu…
UEFI’nin Avantajlarından Bazıları Şunlardır:
- * Başlangıç veya başlatma öncesi işlemini bootkit saldırılarına karşı korumaya yardımcı olarak daha iyi güvenlik.
- * Daha hızlı başlangıç süresi ve hazırda beklemenin ardından daha çabuk sürdürme.
- * 2,2 terabayttan (TB) daha büyük sürücülere destek.
- * Sistemin başlangıç süresince 17,2 milyar gigabayttan daha fazla adreslemeye kullandığı modern 64 bit cihaz sürücülerine destek.
- * BIOS’u UEFI donanımıyla kullanma özelliği.
GUID Partition Table (GPT), UEFI‘nin bir parçası olup MBR’ye göre daha esnek bölümleme ve disk kapasitesi imkanları sunar. IBM PC’lerden geriye kalan modası geçmiş IBM BIOS’lar bildiğiniz gibi MBR’yi kullanılır.
Ancak kısa bir özet geçmemiz gerekirse kısaca şöyle değinelim;
- 1- MBR sadece 4 bölüntünün bilgisini içerebilir.
- 2- MBR ile 2,2 terabayttan (TB) daha büyük sürücüleri kullanamazsınız.
- 3- MBR ile disk bölümleme işlemleri oldukça karmaşıktır ve iyi yapılandırılmamıştır.
Oysa GPT disk bölümleme tablosu bütün bu kısıtlamalara tabi değildir. Sınırsız sayıda bölüm oluşturabilir (Ancak Windows’un an için desteklediği en yüksek bölüm sayısı 128′dir) ve 18 exabayta (18 milyon terabayt) kadar büyüklükte disk kullanabilirsiniz. (Ancak Windows’un an için desteklediği en yüksek disk boyutu 256 terabayttır)
Sevgili arkadaşlar bir sonra ki makalemde buluşmak dileğiyle hepinize güzel bir haftasonu diliyorum…